Támad a madárinfluenza Csehországban

Infostart
2007. június 22. 10:40
Ezúttal Csehországban jelent meg a madárinfluenza egy Prágától keletre lévő farmon. A hatóságok azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

Míg cseh területen korábban csak vadon élő madaraknál találkoztak a kórral, az most egy állattenyésztő farmon ütötte fel a fejét.

A Prágától keletre elterülő Pardubicei régióban lévő farmon, Tisová községben mintegy 6000 pulykát tenyésztenek; az állat-egészségügyi hatóságok döntése alapján az összes szárnyast azonnal el kell pusztítani.

Mint a laboratóriumi vizsgálatok megállapították: az emberre is veszélyes lehet az H5N1 madárinfluenza-vírus, amely az elmúlt napokban több mint 1800 pulykát pusztított el ezen a farmon.

A felügyelőség pardubicei kerületi képviselete azonnal szigorította a már korábban elrendelt óvintézkedéseket, a prágai illetékesek pedig már tájékoztatták az Európai Bizottságot.

Folyik a még életben lévő több ezer állat megsemmisítése is. A farm körüli tíz kilométeres sugarú körben az állat-egészségügyi felügyelőség adatai szerint körülbelül 350 ezer szárnyast tartanak.

A szakemberek szerint az állatok a szabadon élő madaraktól fertőződtek meg. Tomás Julinek egészségügyi miniszter szerint fontos a biztonsági intézkedések betartása, ám pánikra nincs ok.

Az embereket nem fenyegeti veszély, hisz Európában eddig még senki sem betegedett meg madárinfluenzában. A mostani esettel kapcsoltban a szlovák állategészségügyi felügyelőség is fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el a baromfifarmokon.

Szerző: Protics János (Pozsony)