Nincs megegyezés az AIDS-fertőzött gyerekek ügyében

InfoRádió / MTI
2007. június 22. 09:33
Líbiában nem tudtak megegyezni a pénzügyi kárpótlásról az Európai Unió képviselői és azok a családok, amelyeknek gyermekeit - a vád szerint - bolgár ápolónők és egy palesztin orvos szándékosan az AIDS vírusával fertőzték meg a bengázi kórházban az 1990-es évek végén.

Továbbra sem született megegyezés a pénzügyi kárpótlásról Brüsszel képviselői és a líbiai családok között, melyeknek gyermekeit a vád szerint bolgár ápolónők és egy palesztin orvos fertőztek meg szándékosan az AIDS vírusával.

A szülők nyilatkozatukban úgy fogalmaztak: különböző pontokban, így a gyerekek gyógykezeléséről azonban sikerült kompromisszumot kötni. A Kadhafi alapítvány 10 millió eurót követel minden gyermek családjának, Szófia azonban nem akar kártérítést fizetni.

Szerdán a halálos ítélet megerősítését kérte a legfelsőbb bíróságtól az ügyész az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos büntetőperének fellebbviteli tárgyalásán. A legfelsőbb bíróság július 11-én hoz ítéletet.

A vádlottak tagadják, hogy elkövették a bűncselekményt, és több szakértői vélemény is arra enged következtetni, hogy a bolgár ápolónők és a palesztin orvos még nem is dolgoztak a kórházban, amikor a tömeges HIV-fertőzés megtörtént.

A vádlottakat korábban első és másodfokon is halálra ítélték Líbiában.