Egyelőre nem közeledtek az álláspontok az EU-csúcson

InfoRádió / MTI
2007. június 22. 10:56
Brüsszelben továbbra sem közeledtek az álláspontok az új uniós szerződés tervezetéről a közösség csúcstalálkozóján. A legtöbb kifogása Nagy-Britanniának, Csehországnak, Lengyelországnak és Hollandiának van.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja a tanácskozás második napjának kezdetén azt mondta: a kompromisszumos javaslatról külön egyeztetnek azokkal az államokkal, melyek eddig elutasították az eddigi szövetváltozatot.

Angela Merkel kancellár emlékeztetett arra, hogy az alkotmányos szerződést felváltó új dokumentum több pontját eddig leginkább Nagy-Britannia, Csehország, Lengyelország és Hollandia kifogásolta.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az új szerződés az alkotmány rövidített változata lesz, csupán egy-két új elemet tartalmaz majd.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Magyarország számára vállalhatónak nevezte a legutóbbi változatot.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke csütörtökön arról beszélt: a testület csak olyan új uniós szerződést hagy jóvá, amely az eredeti alkotmányhoz hasonlóan rögzíti a szervezet működését könnyítő reformokat, így fontos, hogy az új szerződés ismerje el a közösségi jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályok felett.