Amerikában is bírálják az ország vízumpolitikáját

Infostart
2007. június 22. 15:56
Nem csak új befektetőket igyekszik Magyarországra csábítani a Washingtonban tárgyaló gazdasági és közlekedési miniszter, hanem a vízummentességért is lobbizik tárgyalópartnereinél. A héten a legtekintélyesebb amerikai liberális lap elavultnak és diszkriminatívnak nevezte a vízumrendszert.

Vízummentességet sürget Magyarország számára az Amerikában tárgyaló gazdasági miniszter. Kóka János azt mondta: Washington azzal bizonyíthatná stratégiai partnerségét Magyarországgal, ha belátható időn belül eltörölné a beutazási engedélyt.

Amerikai vízumot szerezni nem egyszerű dolog. Időpont-egyeztetés, interjú, formanyomtatvány kitöltése, elektronikus ujjlenyomat, és 100 dollár, azaz mintegy 18 ezer forint - ezek kellenek az engedély igényléséhez. Akinek elutasítják a vízumkérelmét, annak egy évet kell várnia arra, hogy új engedélyt kérjen.

Szigorú előírások vannak, például a fénykép csak meghatározott nagyságú lehet, és nem fogadnak el olyan fotót, amelyen nem fehér a háttér.

Ugyanakkor több követelménynek nincs is pontos meghatározása: például meggyőzően kell bizonyítani, hogy az Amerikába utazni vágyónak erős a kötődése Magyarországhoz, azaz vissza fog térni.

Az Egyesült Államok törvényei szerint mindenkit potenciális bevándorlónak kell tekinteni, és az utazónak kell bizonyítania, hogy ez nem így van. A követség munkatársa dönti el, hogy valaki átmegy-e a rostán vagy sem.

Aki végül sikeresen megfelel mindennek, és megkapja az áhított vízumot, még mindig nem lehet biztos abban, hogy ha megérkezik, mondjuk a New York-i repülőtérre, akkor tényleg beléphet-e Amerikába. Az útlevél-ellenőrzésnél a bevándorlási hivatal embere dönt arról, hogy visszafordítja-e az utazót vagy sem.

Régi vágy

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete nemrég arról beszélt, hogy a beadott kérelmek több mint 85 százalékát elfogadják. April Foley a vízummentességgel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy arról a szenátusnak kell döntenie.

"Bush elnök megértette a magyarok óhaját a vízumentességről. A szenátus és a képviselőház is foglalkozik az üggyel. Tehát van előrelépés, és abban reménykedünk, hogy a munkának lesz eredménye" - fogalmazott a nagykövet.

Magyarország a rendszerváltás óta szeretné elérni a vízummentességet. Az ország 2004-es uniós tagsága óta pedig Brüsszel is egyre határozottabban kéri, hogy minden uniós tagállamra terjesszék ki a vízummentességet.

A régi 15 tagország közül a görögök is csak engedéllyel léphetnek be Amerikába, az újak közül viszont csak a szlovénoknak nem kell vízum.
A héten a Washington Post című tekintélyes liberális lap azt írta: az Egyesült Államok vízumpolitikája ósdi és diszkriminatív, a hidegháború maradványa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást