A minisztert nem fenyegeti a Pentagon elleni támadás

Infostart
2007. június 22. 20:12
Támadás érte az amerikai védelmi minisztérium számítógépes hálózatát - jelentette be Robert Gates védelmi miniszter. A Pentagonban másfélezer gépet le kellett kapcsolni a rendszerről. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő arra figyelmeztet, hogy a jövő háborúit az internet világában is megvívják majd.

Ezerötszáz számítógépet kellett kikapcsolni a Pentagonban azt követően, hogy hackerek támadták meg az amerikai védelmi minisztérium informatikai hálózatát. A virtuális offenzíva még szerdán történt, de a Time csak pénteken tette közzé a hírt.

A támadás kényelmetlenséget okozott, de nem veszélyeztette a minisztérium működését - nyugtatta meg a közvéleményt a védelmi tárca vezetője. Névtelenséget kérő illetékesek szerint a minisztériumi alkalmazottak kézi számítógépeikkel átvészelhették a működő asztali komputerek hiányának időszakát.

Robert Gates hangsúlyozta, hogy nem egyedi esetről van szó, hiszen a Pentagon hálózatát naponta több száz támadás éri, igaz, ez a mostani szokatlanul erősnek bizonyult, ezért is döntöttek a másfélezer számítógép lekapcsolásáról. További részletek egyelőre nem ismertek.

A miniszter nem e-mailezik

Mint ahogy arról sem, hogy kik a felelősek azért a minden korábbinál hevesebb támadásért, amellyel májusban napokra megbénították Észtország internetes rendszereit. Azt az offenzívát a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat indította, megtorlásul a tallini szovjet hősi emlékmű lebontásáért, bár az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő, Gereben Ágnes ezt kizártnak tartja.

Az viszont biztos, hogy az internet új hadszíntér lett. Így véli az InfoRádió által korábban megkérdezett informatikai szakértő is. Gombás László, a Symantec Magyarország vezető rendszermérnöke szerint az emberiség egyre több értékes adatot tárol a világhálón, tehát a számítógépes rendszerekre mért csapások hatása is egyre nagyobb.

Az informatikai szakértő által elmondottakkal remélhetően az amerikai védelmi miniszter is tisztában van, még akkor is, ha a Pentagon elleni hackertámadás után az újságíróknak azt mondta, hogy nem szokott e-mailezni és "nincs igazán otthon az informatika világában".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást