Eltitkolt kormányzati konfliktusok

Infostart
2007. június 19. 10:33
A brit miniszterelnök barátai szerint Cherie Blair arra akarta rábeszélni a férjét, hogy menessze Gordon Brown kancelláriaminisztert - egyebek mellett ez is kiderül egy dokumentumfilmből, amelyet kedd este sugároz a Channel 4 televízió.

A Blair-házaspárt több mint 30 éve ismerő Barry Cox szavaiból kiderül, hogy a kormányfő és minisztere között már a 2001-es választásokat követően nézeteltérések alakultak ki.

A miniszterelnöki tisztségre aspiráló Gordon Brown azt szerette volna elérni, hogy Tony Blair távozzon a voksolás után, és nagyon rosszul viselte, hogy ez nem történt meg.

Barry Cox szerint ezután állandósultak és elmérgesedtek a viták a két politikus között, olyannyira, hogy Cherie Blair arról győzködte férjét: menessze a renitens Gordon Brownt.

Az interjúból az is kiderül, hogy Tony Blair és Gordon Brown között már 1994 óta vannak nézeteltérések, ugyanakkor a kormányfő jogosnak érezte a kancelláriaminiszter törekvését, hogy a helyére lépjen.

Az utolsó egy évben azonban Tony Blair már kezdte a legrosszabbat is elhinni a június végén a helyére lépő Gordon Brownról - tette hozzá Barry Cox.

A dokumentumfilmből további konfliktusok is kiderülnek a szintén a kancelláriaminiszter vezette pénzügyminisztériumon belül, egyebek mellett a korábbi belügyi államtitkár és külgazdasági fejlesztési államtitkár is beszél erről.