Videó az ötven évvel ezelőtt eltemetett szuperautó kiemeléséről

Infostart
2007. június 16. 11:10
Oklahomai Tulsa városában kiemelték azt a Plymouth Belvedere gépkocsit, amelyet 1957-ben temettek el a városban.

Az autót ötven évvel ezelőtt, Oklahoma állammá válásának ötvenedik évfordulóján helyezték el a városi bíróság előtt, egy földbe ásott, betonnal bélelt üregben, azzal a céllal, hogy az első centenáriumig háborítatlanul pihenjen ott.


A különleges üregben elhelyeztek több liter benzint és motorolajt is, arra az esetre, ha a belső égésű motorok 2007-re kimennének a divatból.

Amikor az üreg tetejét megbontották, kiderült, hogy a betonfalak teljesen átáztak, és nagyjából egy méter magasságban víz gyűlt össze a korabeli technológiával becsomagolt autó körül.

A vízben töltött idő miatt az autó nagyjából egy halom ócskavassá változott. A kárpit elrohadt, a felfüggesztés szétesett, a kerekek leeresztettek, a motor rozsdahalommá vált.



Az autóval együtt egy acél időkapszulát is elhelyeztek az üregben, tartalma - egy amerikai zászló, levelek állami és városi hivatalnokoktól, évkönyvek, érmék, újságok 1957-ből - sértetlenül vészelték át az elmúlt fél évszázadot.

Az időkapszulában volt egy százdolláros betétkönyv is, amely most nagyjából ezer dollárt ér.

Az acéltartályban levelezőlapokat is elhelyeztek, amelyeken a város lakosai ötven évvel ezelőtt megtippelték, hogy hány ember él majd Tulsában 2007-ben.

Az a lakos, illetve annak örökösei kapják a betétkönyvet és az autót, aki a legjobb becslést küldte el annak idején.

A kéttonnás, krómozott "uszonyokkal" díszített, arany és fehér Plymouth Belvedere kora egyik legjobb autójának számított, és megtestesítette az ötvenes évek Amerikájának ideálját.