Eltűnt egy külföldi katona Afganisztánban

InfoRádió / MTI
2007. június 13. 17:18
Eltűnt egy külföldi katona Afganisztánban, egy tálib forrás szerdai közlése szerint az ő fogságukban van.

Az amerikai vezetésű nemzetközi erők, illetve a NATO részéről megerősítették, hogy nyoma veszett egy külföldi katonának Hilmend tartományban, olyan térségben, amely a tálib fundamentalista fegyveresek egyik fő bázisa.

A heroin-termelésben világelső Afganisztánon belül Hilmend tartományban a legnagyobb méretű a kábítószer-termelés. Az elmúlt hónapokban számos nyugati és afgán foglyot ejtettek ott tálibok.

Egy tálib szóvivő azt állítja, ők ejtették foglyul a katonát, és próbálják megállapítani az állampolgárságát. A NATO- és a koalíciós források nem tudtak bővebb felvilágosítást adni a hiányzó katona állampolgárságáról.

Előzőleg az Egyesült Arab Emírségek részéről egy kormányzati forrás arról számolt be, hogy egyik katonájuknak nyoma veszett Afganisztánban. Mint mondták, a katona egy segélyszállítmány őrzésében vett részt.

Az emírségek egy 2003-as, a kabuli kormánnyal kötött megállapodás értelmében nyújtanak humanitárius segítséget Afganisztánnak. A segítségnyújtás keretében egyebek közt katonai kórházakat létesítenek, és iskolákat, mecseteket építenek.