Botulizmus gyanújával hét embert vittek kórházba Romániában. A romániai élelmiszerellenőrző hatóságok elsőként arra gyanakodtak, hogy egy thaiföldi halkonzerv okozta a megbetegedéseket.
Süth Miklós országos főállatorvos az InfoRádióban elmondta: a román hatóságok munkatársaitól tudják, hogy a tonhalkonzervből még nem tudták kimutatni a kórokozót, és a hét betegből is csak egynél igazolták a botulizmust.
A főállítorvos arra nem tudott választ adni, hogy Magyarországra érkezett-e a keletről származó konzervből.
Barna Zsuzsa, az Országos Epidemiológiai Intézet laboratórium-vezetője azt mondta, hogy a kórokozó csaknem háromnegyedórás, 60 Celsius fokos főzéssel elpusztítható.
Magyarországon konzervben eddig nem mutatták ki a botulizmust, csak házi vágású kolbászban vagy sonkában.
KAPCSOLÓDÓ HANG:
Süth Miklós
Barna Zsuzsa