A várt vallomás: "fogvatartóim jól bánnak velem"

Infostart
2007. június 1. 11:54
A Gáza városában márciusban elrabolt BBC-tudósító szerint fogvatartói jól bánnak vele. Alan Johnstonról pénteken tett közzé valószínűleg az elrablását felvállaló Iszlám Hadsereg nevű szélsőséges szervezet egy felvételt a világhálón.

"A legfontosabb, hogy fogvatartóim jól bánnak velem" - mondja a felvételen Alan Johnston, a Gázában márciusban elrabolt BBC-tudósító.

"Rendesen adtak enni, nem voltak velem erőszakosak, jó egészségnek örvendek" - folytatta a videóüzenetet az újságíró. A felvételen Alan Johnstonegy piros pulóverben ülve arra kéri a nyugati vezetőket, hogy fejezzék be a palesztin kormány elleni szankciókat.

Az újságíró a palesztin emberek hatalmas szenvedésére is kitér: "Mindennap ok nélkül letartóztatnak, bebörtönöznek palesztinokat. Embereket ölnek meg. A gazdasági szenvedés is szörnyű, különösen itt, Gázában".

A felvétel végén Alan Johnston megpróbál a családjának is üzenni, ám az első szavai után a felvétel véget ér.

A brit külügyminisztérium nyomoz

A videót az Iszlám Hadsereg nevű szélsőséges szervezet adta ki, amely már korábban is azt állította, hogy fogságukban van Alan Johnston.

A brit külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Értesültünk a videó híréről és amilyen gyorsan csak lehet megpróbáljuk tisztázni a felvétel készítésének körülményeit".

Az Iszlám Hadsereg most megismételte követelését, hogy Nagy-Britannia bocsásson szabadon muzulmán bebörtönzötteket, köztük Abu Qatada iszlám vallási vezetőt.

Korábban Mahmúd Abbasz palesztin elnök kijelentette: "Az újságírót feltételek nélkül el kell engedni, hogy biztonságban visszatérhessen szüleihez".