Menekülésként térnek át

InfoRádió / MTI
2007. május 27. 17:36
Mintegy ötvenezer alacsony kasztba tartozó, illetve nomád indiai tért át vasárnap buddhista hitre egy szabadtéri szertartáson Mumbaiban (Bombay), hogy kiszabaduljon a merev hindu kasztrendszerből. A vallást váltók egy része dalit, vagyis az egykor érinthetetleneknek tekintett társadalmi osztály (kaszt) tagja.

Míg az indiai alkotmány tiltja a hátrányos megkülönböztetést, a kasztrendszer ma is él, különösen a falvakban.

Ma is gyakran előfordul, hogy a dalitokat megverik vagy akár meg is gyilkolják, ha a magasabb kasztoknak fenntartott kutat használnak vagy ilyen templomban imádkoznak.

"Annyi megkülönböztetés történik, és semmit sem tesznek ellene - mondta az egyik részvevő, egy mumbai kereskedő. - Most már egy olyan valláshoz tartozom, amely igazán hisz a békében és a harmóniában".

Az esemény narancs és sáfrányszín ruhába öltözött buddhista szerzetesek vezénylete alatt, mintegy félmillió néző előtt zajlott le.

Évente több alkalommal is szerveznek ilyen szertartásokat Indiában, a rendezők szerint azonban a vasárnapi a legnagyobbak közé tartozott.

Az indiai lakosság 80 százaléka a hinduizmus követője, a buddhisták elenyésző kisebbséget alkotnak. A dalit kasztba az 1,1 milliárd fős lakosság mintegy hatoda tartozik.