A krikett is kampánytéma Spanyolországban

Infostart
2007. május 24. 05:50
Ha egy spanyol politikus megpróbálja védelmébe venni a bikaviadalokat vagy a bikafuttatást, nem lepődünk meg. A globalizációnak azonban a politikában is érdekes következményei vannak.

A krikett és a füves bowling eddig nem különösebben érdekelte a spanyol politikusokat. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan ezek a tevékenységek is szokásukká válnak, sőt, védelmükbe veszik, ha imponálni akarnak a Spanyolországban élő briteknek.

Ezt pedig hamarosan meg kell tenniük. Egyes becslések szerint Hispániában csaknem egymillió brit állampolgár él. Egy részük csak az év bizonyos hónapjait tölti a mediterrán országban, csaknem 270 ezer embernek azonban szavazati joga is van a spanyolországi helyi és európai uniós választásokon.

Hispániában vasárnap helyi választásokat rendeznek, a kapmányban pedig meglepő célokat vállaltak fel a politikusok. Rájöttek, hogy már nem csak a saját nemzetiségükhöz tartozókat kell megnyerniük.

Négy évvel ezelőtt ugyanis Mallorca egyik városába, Calviában például 258 szavazaton múlott a voksolás kimenetele.

Egy szocialista politikus, aki polgármesternek jelölteti magát itt, nemrég azzal kampányolt, hogy meg kell menteni a krikettpályákat a fejlesztőktől, akik beépítenék azokat. Antoni Manchado rájött, hogy a britek szavazatai nélkül nem lehet a város vezetője.