Kizárták a szocialisták a jobboldallal együttműködő Bernard Kouchnert

InfoRádió / MTI
2007. május 18. 15:25
Kizárták a francia szocialista pártból Bernard Kouchnert, akit az új jobboldali elnök, Nicolas Sarkozy kormányának külügyminiszterévé neveztek ki.

"Kouchner többé nem tagja a Szocialista Pártnak" - jelentette be Francois Hollande, a párt elnöke, aki "látszatnyitásnak" nevezte a jobboldali kormány lépését.

Jóllehet Kouchneren kívül még három baloldali személyiség is helyet kap az új kormányban, a PS hangsúlyozza, hogy a baloldal Sarkozy alatt ellenzéki marad, és nem vesz részt a kormányzásban.

"A parlamenti választásokig ellenzékben vagyunk, és reméljük, hogy ott majd többséget tudunk szerezni" - nyilatkozta Párizsban a PS nevében Benoit Hamon szocialista európai parlamenti képviselő, aki "szánalmasnak" nevezte a baloldali képviselők átigazolását.

Hamon kifejtette: az új kormány összeállításával Sarkozy kifejezetten azon "mesterkedik", hogy a júniusi parlamenti választásokra meggyengítse a szocialistákat.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a PS várhatóan messze le fog maradni Sarkozy pártja, a jobboldali Népi Mozgalom Uniója mögött.