Újabb botrány Diana hercegnő halála ügyében

Infostart
2007. május 15. 08:48
Minden kérés ellenére nem hajlandók kiadni az illetékesek minden olyan dokumentumot, amely Diana hercegnő és Dodi Fayed halottkémi vizsgálata során készült - állítják Mohamed Fayed ügyvédei. Nem kapták meg például Károly herceg rendőrségi kihallgatásának jegyzőkönyveit. A visszatartott információt a halottkém jelentéktelennek, vagy túl érzékenynek ítélte.

Mohamed Fayed ügyvédei már a hercegnő és szerelme halálát három éven keresztül vizsgáló Lord Stevenstől is kérte az összes dokumentumot - sikertelenül, ezért bírósághoz fordultak.

Lord Stevens indoklása szerint a brit trónörökös semmit nem tudott a tragédia körülményeiről. A vizsgálat során meg akarták hallgatni Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő férjét is, ő azonban nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.


Összeesküvés-elmélet

Mohamed Fayed azt állítja, hogy fiát és a hercegnőt a titkosszolgálat gyilkoltatta meg - Fülöp herceg parancsára.

A bíróság kedden tartja a meghallgatást. Fayed ügyvédei azzal érvelnek, hogy a dokumentumok megtagadása veszélyezteti a halottkémi vizsgálat menetrendjét. A vizsgálatot a tervek szerint októberben kezdik újra.


Négy halottkém tíz év alatt

A keddi meghallgatás lesz az utolsó, amelyet Lady Butler-Sloss halottkém vezet. A 73 éves nyugalmazott bíró azért mondott le, mert úgy érzi, nincs elég tapasztalata a vizsgálat vezetéséhez.

A jövő hónapban veszi át a helyét Scott Baker - ő lesz a negyedik halottkém, aki a tíz évvel ezelőtti balesetet vizsgálja.