Erdő Péter: Európának is figyelnie kell Latin-Amerikára

Infostart
2007. május 15. 09:30
Az együttműködés és a szolidaritás erősítésének fontosságáról beszélt Erdő Péter bíboros, prímás a Latin-amerikai Püspökök Tanácsának közgyűlésén. A rendezvényt XVI. Benedek pápa nyitotta meg vasárnap a brazilok nemzeti kegyhelyén, Aparecidában.

Az esztergom-budapesti érsek, aki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke is, a közgyűlésen hangsúlyozta: Európa és Latin-Amerika antropológiai és kulturális arculatát nagy mértékben a kereszténység alakította, és a két földrészt az egyetemes emberi szolidaritás is összekapcsolja.

Erdő Péter úgy fogalmazott: a kapcsolattartás ma már nem merülhet ki abban, hogy a gazdag nyugati egyházak anyagilag támogatják a szegény latin-amerikaiakat.

Az esztergom-budapesti érsek hozzátette: Európának is figyelnie kell Latin-Amerikára, és reményt kell merítenie a sikeres egyházi kezdeményezésekből.

A bíboros, prímás meghívta a Latin-amerikai Püspökök Tanácsának elnökét és főtitkárát a portugáliai Fatimában októberben tartandó európai püspökkari plenáris ülésre.