Veszélyes is lehet a bioüzemanyag

Infostart
2007. május 10. 20:48
Ha a világ elhamarkodottan vált át a bioüzemanyagra, annak súlyos környezeti hatásai is lehetnek - állítják az egyik ENSZ-tanulmány készítői.

A bioüzemanyag-gyártás veszélyeire hívja föl a figyelmet az ENSZ egyik tanulmánya: a világszervezet szerint, ha nem körültekintően kezelik a kérdést, komoly gondokat is okozhat az átállás.

A dokumentum példaként említi: ha sok helyen a bioüzemanyag-előállításhoz szükséges növénytermesztésre állnak át, akkor veszélybe kerülhet a meglévő ökoszisztéma.

A riport jelentős kockázatnak tartja a további erdőirtásokat, valamint azt, hogy egyre kisebb terület jut majd az élelmiszernövényeknek és az állatoknak, ami jelentős dráguláshoz vezethet.

A jelentésben az áll: félő, hogy veszélybe kerül az állatok élőhelye, és sérül a biodiverzitás.

A tanulmány kiemeli: ha fákat irtanak ki, akkor az a szén-dioxid szintjének növekedését okozhatja, hiszen nem lesz olyan növény, amely kiszűrné azt a levegőből.

A dokumentum szerzői úgy vélik: sokkal célszerűbb lenne hő- és áramtermelésre használni a biomasszát, mintsem üzemanyagnak.

Hozzáteszik: szabályozásra is szükség van, amely a növénytermesztőknek előírja, hogy mekkora területen termeszthetnek bioüzemanyag előállítására alkalmas növényeket, és mekkorán kell megőrizniük az eredeti növényzetet.

Példaként a brazíliai Sao Paolót hozza föl a tanulmány, ahol a cukornádtermesztők csak meghatározott nagyságú területen gazdálkodhatnak.

A dokumentum arra hívja föl a döntéshozók figyelmét, hogy rendkívül körültekintően, környezetvédelmi szempontok alapján határozzanak bioüzemanyag-ügyben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást