A pápa szerint normális egyes politikusok kiátkozása

InfoRádió / MTI
2007. május 9. 19:19
XVI. Benedek pápa támogatja azoknak a politikusoknak az egyházi kiközösítését, akik a közelmúltban a művi terhesség-megszakítás mellett szavaztak Mexikóvárosban.

A katolikus egyház tanítása szerint automatikus kiközösítés (régebbi elnevezéssel kiátkozás) jut osztályrészül mindazoknak, akik elhajtják magzatukat.

Egyházi illetékesek néhány napja indítványozták: átkozzák ki a mexikóvárosi közgyűlés azon politikusait is, akik április végén megszavazták, hogy a nők megszakíttathassák terhességüket az első 12 hétben akkor is, ha az anya egészsége nem forog veszélyben.

A katolikus egyház illetékesei közölték: az abortuszműtéteket elvégző orvosokat és az azokban segédkező ápolókat is kiközösítéssel fogják sújtani.

"Nincs ebben semmi új, ez normális, nincs szó önkényességről. Így rendelkeznek az egyház tantételei" - mondta a kiközösítések kiterjesztéséről XVI. Benedek újságíróknak a Brazíliába tartó pápai repülőgép fedélzetén.

A katolikus egyházfő sajtótájékoztatóján kitért többek között arra is, mennyire aggasztja a Vatikánt az a tény, hogy Latin-Amerikában a római katolikus hívők tömegesen térnek át az evangélikus hitre.