Drámai bejelentésre készül a miniszterelnök

Infostart
2007. május 3. 10:14
Kiszivárgott hírek szerint Tony Blair brit miniszterelnök parlamenti képviselőségéről is lemond, amikor távozik a kormányfői posztról. A miniszterelnök május 11-én, a választókerületében jelentheti be döntését. Amennyiben így történik, akkor a kerületben előrehozott választásokat kell tartani.

Egyre erősödnek a találgatások Nagy-Britanniában a miniszterelnök távozásával kapcsolatban. Tony Blair azt már közölte, hogy napokon belül bejelenti lemondását.

A Press Associationnek önmagukat megnevezni nem kívánó források most kiszivárogtatták, hogy a kormányfő nem csak a miniszterelnöki posztról, hanem azzal egy időben a parlamenti képviselőségről is távozik.

Tony Blair várhatóan ezt május 11-én, egyéni választókerületében, Sedgefieldben jelenti be.

Korábban több időpontot is lehetett hallani a kormányfő képviselői távozásáról, ám ezek jórészt azt valószínűsítették, hogy ez legkorábban ősszel történhet meg, legkésőbb pedig a következő parlamenti választás előtt.

Közeli barátainak azonban most állítólag azt mondta, hogy amilyen hamar csak lehetséges, távozik a parlamentből is.

Távozása bejelentésének helyszíne egyébként szimbolikus lenne, hiszen ugyanott, a sedgefield-i Trimdon Klubban jelentette be több mint tíz évvel ezelőtt, hogy indul a Munkáspárt elnöki posztjáért és azóta is több fontos beszédet mondott ott.

A várakozások szerint Tony Blair jövő csütörtökön Londonban jelenti be, hogy távozik a kormány éléről. Ezt követően 48 napon belül kell kijelölni az utódát, aki minden bizonnyal Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter lesz.

Tony Blair egyébként hivatalosan még nem közölte, hogy lemondana 1983 óta őrzött parlamenti helyéről. Legutóbb 18 ezer fős többséggel nyerte a választókerületet, ami az előrehozott választáson is valószínűsíti a munkáspárti győzelmet.