Összecsapás és felvonulás május elsején

InfoRádió / MTI
2007. május 1. 10:40
Berlinben és Isztambulban is összecsapások övezik a május elsejét. A német fővárosban a lassan már hagyományosnak mondható ütközetben több mint félszáz fiatalt vettek őrizetbe, mert megdobálták a rendőröket. A török városban egy ember súlyosan megsérült, amikor a rendőrök szétoszlatták azt a tömeget, amely egy 30 évvel ezelőtti, halálos áldozatokkal járó menetről akart megemlékezni.

Berlinben az idén is rendzavarásokkal kezdődtek a május elsejei ünnepségek. A hatóságok keddre virradóra több mint 60, randalírozó fiatalt vett őrizetbe, akik üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket Berlin egyik keleti negyedében.

A rendzavarásra ezúttal is az úgynevezett Walpurgis-éj, a tavaszünnep szolgáltatott ürügyet. A több mint ezer fővel kivonult rendőrségnek az előző években is hasonlóan erőszakos rendbontásokat kellett megfékeznie.

A szakszervezetek által szervezett megmozdulások középpontjában a nagyobb szociális biztonság megteremtése áll. A fő célkitűzések közé tartozik, hogy szabályozzák a minimálbért, hatékonyabban képviseljék a munkavállalók jogait és biztosítsák továbbképzésüket.

Isztambul: véres megemlékezés

Isztambulban könnygázt is bevetett a rendőrség a május elsején tüntetők ellen, akik egy korábbi, halálos áldozatokkal járó menetről akartak megemlékezni. Az összecsapásnak egy súlyos sérültje van, 80 embert előállítottak.

A török hatóságok zárt övezetnek minősítették azt a teret, ahol 1977-ben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a több ezer május elsejei felvonulóra. Az akkori incidensben 34 ember halt meg, többségüket a pánikszerű menekülésben taposták agyon.

A mostani összecsapás azután történt, hogy a rohamrendőrök néhány török szakszervezeti vezetőnek engedélyezték, hogy koszorúkat helyezzen el a téren, de a tömeget nem engedték oda, hanem könnygázgránátokkal szétkergették.Százezrek vonultak fel Oroszországban

Százezrek vonultak fel Oroszország nagyvárosaiban és tízezrek Moszkvában május elsején.

A moszkvai központi rendezvényt a Kremlhez közel álló Egységes Oroszország párthoz kötődő szakszervezeti szövetség szervezte felvonulás alkotta, amelyen közel 25 ezren meneteltek, immár Zrt.-ék, Kft.-ék szerint tagolódva és kék zászlókat lengetve, nem úgy, mint a szovjet időkben.

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester a bojkottálását szorgalmazta "mindannak, ami észt", miután Észtország "a legvandálabb módon" megsértette a fasizmust legyőző szovjet katonáknak "az egész civilizáció számára szent emlékezetét" a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítésével és a katonasírok exhumálásával.

Több ezren, a rendőrség szerint több mint ötezren vettek részt a kommunisták felvonulásán, a Lenin-szobortól a Marx-szoborig, sarló-kalapácsos vörös zászlók alatt, szovjet mozgalmi dalok ritmusára, a dolgozók nemzetközi szolidaritása jegyében.

Torinóban a munkahelyi balesetek megelőzését követelték

Százezer ember vett részt Torinóban a három legnagyobb olasz szakszervezet szervezte május elsejei felvonuláson. A felszólalók a munkahelyi balesetek számának radikális csökkentését tartották fontosnak.

Olaszországban évente több mint 1200-an veszítik életüket munkahelyi balesetben a szakszervezetek adatai szerint.

A szakszervezetek szándékosan választották nagygyűlésük színhelyéül Torinót: a Fiat autógyárnak otthont adó észak-olasz város az olasz ipar jelképe.