Újabb háború készül a Közel-Keleten?

InfoRádió / MTI
2007. április 30. 10:44
Szíria a legnagyobb titokban jelentős föld alatti bázist épített ki, ahonnan ballisztikus rakétákat lőhet ki Izraelre - írta a Jediót Ahronót című izraeli lap.

A komplexum - amelynek pontos helyét az újság nem adta meg - állítólag harminc vasbeton bunkerből, rakétagyártó üzemekből és laboratóriumokból áll.

Mint az újság megjegyezte, egy esetleges szíriai-izraeli fegyveres konfliktusban a zsidó államnak jelentős légi fölénye lenne, Damaszkusz ezért növelte jelentősen ballisztikusrakéta-arzenálját.

A lap úgy tudja, hogy Szíria 200 Scud-B, 60 Scud-C és ismeretlen számú Scud-D típusú rakétával rendelkezik. Ez utóbbi fegyvernek, amelyeket Észak-Koreától vásárolt az arab ország, 700 kilométer a hatótávolsága.

A Jediót Ahronót szerint Szíria ezen kívül mintegy száz C-802 típusú - kínai gyártmányú - hajók elleni rakétát vett Irántól. A tavaly nyári libanoni háborúban egy ilyen fegyverrel rongálta meg a Hezbollah libanoni síita szervezet az izraeli haditengerészet egyik hajóját a Földközi-tengeren.

Márciusban az izraeli kormány és a hadsereg illetékesei bizalmasan közölték, aggódnak amiatt, hogy Szíria "korlátozott háborúra" készül Izrael ellen. Mint elmondták, az arab ország földalatti erődrendszert épített ki Izraellel közös határán, és összesen több ezer közepes és nagy hatótávolságú rakétát telepített oda.