Putyin új ellenségképe

InfoRádió / MTI
2007. április 26. 11:56
Az orosz moratóriumot jelentett be az európai hagyományos fegyverzetekre vonatkozó 1990-es szerződésre azzal az indokkal, hogy az ahhoz csatlakozott NATO-tagállamok nem ratifikálták a dokumentumot és nem tartják tiszteletben az abban foglaltakat. Az atlanti szövetség magyarázatot vár az államfőtől.

"Ebben az összefüggésben sürgetőnek tartom, hogy moratóriumot hirdessünk a szerződésben foglaltaknak az orosz oldalon való végrehajtására mindaddig, amíg a világ minden országa nem ratifikálta, és nem látott hozzá szigorú végrehajtásához" - mondta Valagyimir Putyin a duma képviselőihez intézett, szokásos évi helyzetértékelő beszédében.

A NATO-tagok "mondvacsinált ürügyekkel" elutasítják a CFE ratifikálását, és a kialakult helyzetet katonai támaszpontjaiknak az orosz határokhoz való közelítésére használják ki - jelentette ki a politikus.

Mi több, rakétavédelmi komponensek telepítését tervezik Csehországban és Lengyelországban. Továbbá egyes új NATO-tagok, mint Szlovákia és a balti államok, egyáltalán nem csatlakoztak a CFE-hez - panaszkodott az orosz államfő.

Putyin indítványozta, hogy a problémát vitassák meg a NATO-orosz tanácsban, és ha nincs haladás a tárgyalásokon, akkor Moszkva vegye fontolóra CFE-kötelezettségei teljesítésének végleges beszüntetését.

Beavatkozás sz orosz ügyekbe

Külföldi pénzzel próbálják manipulálni az orosz belpolitikát - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Egyre több külföldi pénz érkezik az országba, hogy ezzel manipulálják a belpolitikát. Egyesek nem riadnak vissza a legpiszkosabb módszerektől sem, etnikai és vallási gyűlöletet próbálnak szítani soknemzetiségű országunkban" - mondta az elnök.

A politikus szerint a pénzzel a liberális ellenzéki pártokat és csoportokat, valamint jogvédő szervezetek tevékenységét segítik.

"Vannak, akik áldemokratikus frazeológiát használva vissza akarják téríteni a közelmúltat. Egyesek azért, hogy újra büntetlenül fosztogathassák a nemzeti vagyont, megrabolhassák az államot és az embereket. Mások azért, hogy megfosszák hazánkat gazdasági és politikai önállóságától" - fejtegette az orosz államfő.

"A gyarmatosítás korában a gyarmatosító államok úgynevezett civilizáló szerepéről beszéltünk" - érzékeltette Putyin, hogy a fejlett nyugati hatalmakat vádolja.

"Demokratizálási jelszavakat használnak, de cél ugyanaz: egyoldalú előnyök szerzése, önös érdekek érvényesítése" - fejtegette.

Oroszország a tényleges újjászületés felé vezető hosszú út elején áll - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök a gazdasági sikerekről beszámolva azt mondta hogy 2000 óta több mint kétszeresére nőtt a lakosság reáljövedelme, bár "még ma is megengedhetetlen mély szakadék tátong az állampolgárok egyes rétegeinek jövedelme között".

A nemzet helyzetéről szóló beszéd intézményét Oroszországban Borisz Jelcin, a héten elhunyt első orosz államfő vezette be.A NATO magyarázatot kér az európai hagyományos fegyverzet és fegyveres erők korlátozásáról és csökkentéséről szóló, 1990-es szerződés moratóriumával kapcsolatban - közölte Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

"Azt várom, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter magyarázatot ad az elnök szavaira" - jelentette ki.

Szembeszállva Putyin érvelésével, miszerint a NATO-tagállamok semmibe veszik az úgynevezett CFE-szerződést, a főtitkár úgy nyilatkozott, hogy a tagállamok akkor akarják ratifikálni annak módosított változatát, amikor Oroszország teljesítette vállalt kötelezettségeit.

"Nagy jelentőséget tulajdonítunk a módosított CFE-szerződésnek, és ratifikálni akarjuk azt" - hangsúlyozta.

Ezúttal nem említette konkrétan azt, hogy a NATO a ratifikálás előfeltételéül szabja, Oroszország vonja ki a még Grúziában, illetve Moldovában tartózkodó erőit.

A főtitkár arról is beszélt, hogy az amerikai elfogó rakétáknak az atlanti szövetség keleti részén tervezett telepítésével nem szabad a NATO-országokat első-, illetve másodosztályú szövetségesekre osztani.

A rakétavédelmi rendszernek az összes európai szövetségest oltalmaznia kell, vagyis nem csak azokat, amelyeket nagy hatótávolságú rakéták fenyegetnek, hanem azokat is, amelyek rövid-, illetve közepes hatótávolságú rakétafenyegetés árnyékában élnek - szögezte le.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió tudósítása (Kovács Andrea)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást