Kivégeztetnék az amerikaiak Oszama bin Ladent

Infostart
2007. április 26. 11:22
Az amerikaiak és a mexikóiak többsége kivégeztetné Oszama bin Ladent, hét másik ország lakói viszont inkább azt szeretnék, ha élete végéig börtönbe zárnák a világ leghírhedtebb terroristáját - derült ki az AP-Ipsos közvélemény-kutatásából.

Kilenc országban kérdezték meg az embereket arról, mit kellene tenni Oszama bin Ladennel, ha sikerülne elfogni. A kutatásban részt vevő országok közül csak az Egyesült Államokban és Dél-Koreában van halálbüntetés.

Az amerikaiaknak jelentős (62 százalékos), a mexikóiaknak pedig csekély (54 százalékos) többsége a kivégzésre szavazott. A britek, a kanadaiak, a franciák, a németek, az olaszok, a spanyolok és a dél-koreaiak többsége - egyes országokban a kétharmada - viszont élete végéig börtönbe záratná az al-Kaida vezetőjét.

Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy az országban nő azoknak a száma, akik helyeslik a különösen becstelennek, alávalónak tartott emberek kivégzését.

Az AP-Ipsos például 2006 februárjában arról készített felmérést, helyeselnék-e Szaddám Huszein iraki elnök kivégzését. A megkérdezettek 57 százaléka válaszolt igennel; Huszeint tavaly decemberben akasztották fel.

Ami a nemek szerinti megoszlást illeti, a nők között több az életfogytiglani börtönbüntetés híve - Kanadát, Mexikót és Németországot kivéve, ahol nagyjából ugyanannyi nő támogatná Oszama bin Laden kivégzését, ahány férfi.

A magasabb végzettségűek és jövedelműek, a fiatalok és - az Egyesült Államokban - a demokraták között kevesebb a halálbüntetés híveinek száma.