Az űrbe nem mehet, de a súlytalanságot kipróbálja Stephen Hawking

Infostart
2007. április 26. 10:55
Szó szerint kiszáll a tolószékből Stephen Hawking: a világhírű fizikus az első mozgássérült, aki kipróbálhatja a súlytalanságot az űrturisták útjait szervező Zero Gravity Corp átalakított repülőgépén.

A Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból száll fel csütörtökön az a különlegesen átalakított repülőgép, amelyen 25 másodpercre képesek előidézni a súlytalanságot. A gép fedélzetén ott lesz Stephen Hawking is.

A világhírű elméleti fizikus Lou Gehrig-kórban szenved. A betegség izomsorvadással jár; Hawking már nem tud mozogni és beszélni, csak a szeme körüli néhány apró izmot képes irányítani. Kommunikálni csupán a tolószékéhez kapcsolt számítógép segítségével képes.

"Egész életemben arra vágytam, hogy eljussak az űrbe. Egy olyan ember számára, mint én, már a súlytalanság megtapasztalása is maga a boldogság" - mondta az AP-nek adott interjúban.

A Zero Gravity Corp. különleges repülőgépében 2004 óta 2700 ember próbálta ki a súlytalanságot - nekik fejenként 3750 dollárba (675 ezer forintba) került a kaland - ezért 10-15 alkalommal "lebeghettek". Hawking ajándékba kapta a cégtől az utazást.

Amikor elérik a kívánt magasságot, munkatársai kiemelik majd a tolószékből a 65 éves fizikust, és a hátára fektetik. Az első "lebegés" után a Hawkingot kísérő két orvos és három nővér meggyőződik arról, élvezi-e a fizikus a kalandot.

Ha igen, akkor jöhet az újabb "lebegés". "Fantasztikus lenne, ha nem csak egyszer sikerülne élveznie a súlytalanságot" - mondta Peter Diamandis, a cég elnöke.