Politikai menedékjogot kért egy orosz újságíró Nagy-Britanniában

InfoRádió / MTI
2007. április 25. 17:48
Politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában Jelena Tregubova orosz újságírónő, egy Kreml-bíráló könyv szerzője, aki szerdán Londonból telefonon azt mondta az egyik orosz rádiónak, hogy az életét félti, s visszatérése Oroszországba "az öngyilkossággal lenne egyenlő".

"Az életem veszélyben van. Nem akarok elhallgatni, sem elrejtőzködni. Nagyon komolyan aggódom a biztonságom miatt" - jelentette ki Tregubova az Eho Moszkvi rádióban, hozzátéve, hogy várja a brit hatóságok válaszát a politikai menedékjoggal kapcsolatos kérésére.

A 33 éves újságírónő 2003-ban Egy kremlbeli alagútkutató meséi címmel könyvet jelentetett meg, melyben cinikus hangnemben írja le Vlagyimir Putyin elnök környezetének mindennapjait, és saját találkozásait Putyinnal.

Röviddel később, 2004. február 2-án pokolgép robbant a ház lépcsőházában, ahol lakik. Senki sem sérült meg.

Tregubovától 2000-ben vonták meg az elnöki hivatalba szóló akkreditációt, miután - saját állítása szerint - nem volt hajlandó előzetes ellenőrzésre átadni cikkeit a Kreml illetékeseinek.

Az újságírónőt elbocsátották a Kommerszant című napilap politikai rovatától, de a lap vezetői szerint az elbocsátásnak nem volt köze a könyv megjelenéséhez.