Az időjárást is uralni akarják a kínaiak az olimpia alatt

Infostart
2007. április 25. 16:59
A kínai meteorológiai szolgálat azt reméli, hogy egy modern technikai eszköz segítségével manipulálni tudja az időjárást a jövő évi pekingi olimpia idején. A meteorológiai szolgálat vezetője bejelentette, hogy szükség esetén repülőgépekkel és rakétákkal fogják szétoszlatni az esőfelhőket a főváros fölött. A magyar meteorológiai szolgálat munkatársa szkeptikus a kísérletet illetően.

Pekingben az időjárási statisztikák szerint augusztusban minden harmadik nap esik az eső. A kutatók szerint arra pedig 50 százalék az esély, hogy az olimpia nyitóünnepségén esni fog.

A rakétákat Peking körül, 90 kilométeres távolságban telepítenék. A módszert idén augusztusban tesztelik.

Török László, a Magyar Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak azt mondta: az időjárásba való beavatkozással a szocialista államokban, így Magyarországon is próbálkoztak, a drága fejlesztésekkel azonban különösebb eredményeket nem értek el.

A kutatók a jégesőt próbálták megelőzni. A szocializmus alatt ugyanis a biztosítóknak ez volt a kérése, mert túl sok volt a jégkár a mezőgazdaságban.

A kivitelezés azonban rendkívül költséges volt, sőt, megvalósíthatatlan. A rakétákat ugyanis igen pontosan kellett fellőni, a felhőknek abba a régiójába, ahol a jégmagvak képződnek. Ha egy kicsit arrébb lőttek, nemhogy csökkentették volna a jégeső kialakulásának esélyét, hanem növelték azt.

Még a radarmérések számának növelésével sem tudták javítani a kísérletek eredményét - mondta Török László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást