Fehér lovon érkezik az elnöki palotába Nicolas Sarkozy?

Infostart
2007. április 21. 15:08
A francia választók egyharmada nem tudta még szombaton, kire szavaz majd az elnökválasztás első fordulójában. A közvélemény-kutatók már nem tudták befolyásolni a véleményüket, mert érvénybe lépett a kampánycsend.

Vasárnap rendezik a francia elnökválasztás első fordulóját. A négy legesélyesebb jelölt a jobbközepet képviselő Nicolas Sarkozy, a szocialista Ségolene Royal, a centrista Francois Bayrou és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen.

Az első szavazók az Atlanti-óceán északi részén található Saint Pierre és Miqelon szigetén járulhatnak az urnákhoz. Franciaországban reggel nyolctól kezdve tizenkét órán keresztül szavazhatnak.

Az egykori belügyminiszter, Nicoas Sarkozy a tőle megszokott figyelemfelkeltő stílusban fejezte be kampányát: hófehér paripa nyergében pózolt a fotósok előtt egy dél-franciaországi farmon.

Ségolene Royal az utolsó napon is olyan fesztelennek mutatkozott, mint korábban, amikor részt vett a pártja által szervezett pikniken Poitiers közelében, míg Francois Bayrou még az utolsó pillanatban is a munkavállalók szavazatait igyekezett megszerezni az ország északi részén.

Az országban most használnak először elektronikus szavazógépeket - ezeken azonban csak mindössze 1,5 millió szavazó adhatja le voksát. Majdnem ugyanennyi - egymillió - az újonnan regisztrált szavazók száma.

Ha egyik jelöltnek sem sikerül nyerni, második fordulót rendeznek május 6-án.