Gyilkolás mint problémamegoldási mód

Infostart
2007. április 19. 06:10
Megalapozottak azok a félelmek, amelyek szerint a virginiai tömeggyilkosságot a következő időszakban újabbak követhetik - véli az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus. Végh József szerint a kisebbségi létforma gyakran kisebbségi komplexust szül.

A kisebbségi létforma miatt kisebbrendűségi érzés alakulhat ki az emberekben, amelyből később akár egy paranoiás ámok kórkép alakulhat ki - mondta az InfoRádiónak Végh József.

A kriminálpszichológus hozzátette: a virginiai lövöldözőben az a gondolat merülhetett fel, hogy mivel egy gazdag diák elcsábította  amerikai barátnőjét, bosszút áll az összes gazdag amerikai fiatalon.

A túsztárgyaló abban nem biztos, hogy a dél-koreai férfi motivációja szerelemféltés volt, de az mindenképpen jelzésértékű, hogy először lelőtt két embert az egyetem egyik kollégiumában, majd két órával később, jobban felfegyverkezve a fiú megjelent egy másik épületben, és akit meglátott, agyonlőtte.

Ezek szerint valószínűleg mindenkit meg akart ölni, és addig tüzelt, ameddig volt lőszere. Az gyilkos általában ilyenkor öngyilkos lesz - fűzte hozzá Végh József.

Az ilyen lövöldözések elkövetőire általában jellemző, hogy visszavonultan éltek, kevés kapcsolatuk van. Nem kötődéseket, hanem függőségi viszonyokat alakítanak ki: ha egyszer valakit közel engedtek magukhoz, nem tudják őket elengedni. Nem határokat, hanem falakat építenek maguk köré - közölte a kriminálpszichológus.

Ezek az emberek nagyon fegyelmezetten élnek, magukban gyűjtik a feszültséget, ami egyszer csak kirobban: ennek lehetnek következményei az ilyen lövöldözések is.

Végh József szerint nem alaptalan az a félelem, miszerint a mostani mészárlást újabb hasonló eset követi majd. Egyesek számára ez "nagyon tökös" elrendezési mód mintája lehet, és elképzelhető, hogy más is arra adja a fejét, hogy így oldja meg a problémáit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást