Csehország Európa legateistább állama

InfoRádió / MTI
2007. április 17. 15:38
Ateistának vallja magát Csehország lakosságának mintegy 73 százaléka, és csak 26 százalék állítja magáról, hogy vallásos. Szlovákiában a helyzet fordított - derült ki abból a Csehországban és Szlovákiában készített nagyszabású felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.

A prágai Median közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Szlovákiában a megkérdezettek 70 százaléka minősítette magát vallásosnak, és csak 28 százaléka ateistának.

Míg Csehországban a megkérdezettek alig egynegyede jelentette ki, hogy számára fontos a vallás, addig Szlovákiában az emberek több mint kétharmada nyilatkozott így.

A cseh statisztikai hivatal elemzése szerint Csehország Európa legateistább állama, amelyben fél évszázad alatt 8,3 millióról (1950) alig hárommillióra csökkent a magukat vallásosnak tartó emberek száma.

A legutóbbi, 2001-ben megtartott népszámlálás eredménye szerint a vallásos emberek döntő többsége - 2,7 millió - a katolikus felekezethez tartozik. Ez az összlakosság mintegy 25 százaléka.

Evangélikusnak 117 ezer, huszitának 100 ezer, pravoszlávnak 23 ezer ember vallotta magát. Jehova Tanúinak 23 ezer híve van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást