Enyhülnek a német munkaerőpiaci korlátozások?

Infostart
2007. április 13. 15:29
A német gazdasági miniszter síkra szállt az Európai Unió bővítésével kapcsolatos munkavállalási megkötések lazítása mellett. A tárcavezető szakemberhiányra hivatkozva javasolta a korlátozások enyhítését.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara már jó ideje azt veti a kormány szemére, hogy elzárja a munkaerőpiacot az új uniós országok polgárai elől. A gazdasági miniszter is magáévá tette érvüket, és indítványozta a korlátozás mielőbbi feloldását.

Mint emlékezetes, Németország az Európai Unió 2004-es bővítésekor hét év átmeneti időszakot kért munkapiacának védelmére. Ennek értelmében az új uniós tagállamok, így Magyarország polgárai is csak különleges esetben kaphatnak Németországban munkavállalási engedélyt.

Az EU brüsszeli bizottsága kikötötte azonban, hogy csak kétszer lehet hosszabbítani a derogációt, és a korlátozásokat legkésőbb 2011-ben végérvényesen hatálytalanítani kell.

A német gazdasági miniszter szakember hiányra hivatkozva javasolta azon feltételek megteremtését, amelyek lehetővé teszik értelmiségiek, kiváltképpen informatikusok szabad munkavállalását az EU új tagállamaiból.

A kormányban résztvevő szociáldemokrata politikusok azzal vetették el a kereszténypárti miniszter tervét, hogy a munkanélküliség rohamos csökkenése ellenére sincs ok a kapunyitásra, mert a szabad állásokat mindenképpen hazai jelentkezőkkel kellene betölteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást