Nyolc halott az iraki parlament elleni robbantásban

Infostart
2007. április 12. 17:14
Robbanás történt az iraki parlament éttermében Bagdadban, szemtanúk szerint két képviselő és hat másik ember meghalt, többen megsebesültek. Ez volt csütörtökön a második merénylet az iraki fővárosban.

A detonáció ebédidőben történt az iraki parlament éttermében. A vendéglátóhelyet csak a képviselők és stábjaik tagjai látogathatják, a parlament pedig éppen ülésezett a robbanás idején.

A legfrissebb hírek szerint nyolc ember életét vesztette, közülük ketten parlamenti képviselők. Egyikük Mohammed Hasszán Avad, az ellenzéki szunnita Nemzeti Párbeszéd nevű tömörülés képviselője, a másik egy síita képviselő, akinek a nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A sebesültek számáról sokáig ellentétesek voltak az információk, az amerikai hadsereg helyi szóvivője 20 sebesültről beszélt. Az amerikai nagykövetség értesülései szerint amerikaiak nincsenek a sebesültek között.

Öngyilkos merénylő lehetett

A parlament épülete az erősen védett zöld zónában található. Itt nagyon szigorúak a biztonsági intézkedések, a lázadóknak nagyon ritkán sikerül átjutniuk az ellenőrzőpontokon.

Így egyelőre csak találgatni lehet, ki és milyen módon csempészett robbanószerkezetet az épületbe. A Nemzeti Párbeszéd egyik tagja, Mohammed al-Dajni az egyik iraki televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy öngyilkos merénylet történt.Számítottak rá?

A hatóságok egyébként valószínűleg számítottak arra, hogy támadás éri a parlamentet, délelőtt ugyanis szokatlan módon még kutyákkal is ellenőrizték az épületbe belépőket. A merénylet után pedig a biztonságiak elvették a külföldi stáboktól a kamerákat.

Hadi al-Amiri, a parlament biztonsági és védelmi bizottságának vezetője beszámolt arról, hogy a robbanás tíz perccel az után rázta meg az épületet, hogy a képviselők befejezték a plenáris ülést, és ebédelni indultak.

"Ha a merénylők képesek lettek volna az ülésteremben elhelyezni a robbanószert, az katasztrófával járt volna" - nyilatkozta a képviselő az Al-Arabíja televíziónak. Al-Amiri egyébként úgy vélekedett, hogy a robbanóanyagot valószínűleg az étteremnek szánt élelmiszer-szállítmányban csempészhették be az épületbe

Az egyik hídon is robbantottak

Nem ez volt csütörtökön az egyetlen merénylet Bagdadban: legkevesebb tíz ember vesztette életét és több autó a Tigrisbe zuhant, amikor egy robbanószerekkel megpakolt teherautó felrobbant a folyón átvezető egyik legfontosabb hídon, a Szarafiján.

A jelek szerint egyelőre kevés sikerrel jár az a három hónapja kezdett közös amerikai-iraki akció, amelynek célja a főváros biztonságának erősítése.