Kivált az iraki csoport az al-Kaidából

Infostart
2007. április 12. 16:14
Kivált az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetből az egyik legjelentősebb iraki fegyveres csoport, amely szerint nem az amerikaiak, hanem Irán a legfőbb ellenség.

Ibrahim al-Sammari, az Iraki Iszlám Hadsereg szóvivője az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjúban a szakítást azzal magyarázta, hogy elsősorban Abu Muszab al-Zarkavi halála után az al-Kaida a csoport tagjait is célpontnak kezdte tekinteni.

"Megölték legalább harminc társunkat. Ráadásul nem értünk egyet azzal a céljukkal sem, hogy Irakban iszlám allamot kell létrehozni" - nyilatkozta a szóvivő.

Az Iraki Iszlám Hadsereg másban is eltér a többi lázadó csoporttól. Nem követnek el merényleteket civilek ellen, a szövetséges erőket viszont rendszeresen és eredményesen támadják.

Ráadásul nem az Egyesült Államokat, hanem Iránt tekintik fő ellenségnek. "Az irániak azért veszélyesebbek, mert ők országuk részének tekintik Irakot" - közölte.

Ibrahim al-Sammari szerint a szervezet kész megfelelő feltételekkel tárgyalásokat kezdeni az amerikaiakkal - de nem a kormánnyal, hanem a kongresszussal, amely éppen úgy a népet képviseli mint ahogy az iraki ellenállók.