Mini EU-csúcs a Kis Céhházban

InfoRádió / MTI
2007. április 10. 18:46
A lett fővárosban Európa jelenéről és jövőjéről kezdett kötetlen véleménycserét Sólyom László köztársasági elnök több uniós államfővel.

A rigai Kis Céhház épületében a szekcióüléseken Európa globális szerepét, a szomszédságpolitikát, a stratégiai partnerség kérdéseit vitatják meg, illetve az európai intézmények megszilárdítását tekinti át a magyar, a német, a portugál, az osztrák, a finn, az olasz és a lett köztársasági elnök.

A hét európai államfő a közös európai alkotmány mellett tört lándzsát Rigában. A köztársaságie lnöki hivatal stratégiai-elemző főosztályának vezetője, Kumin Ferenc az InfoRádiónak elmondta, Sólyom László önálló európai szomszédságpolitika megalkotását is szorgalmazta.

A környezetvédelem kérdéseit magyar kezdeményezésre külön témaként vitatja meg szerdán a lengyel államfővel kiegészült fórum. Az államfői konzultációk sorozata portugál kezdeményezésre jött létre: az eredeti elképzelés szerint a végrehajtói hatalommal nem rendelkező elnökök fórumát kívánták létrehozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kumin Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást