Jókedvet vitt a világűrbe Charles Simonyi

InfoRádió / MTI
2007. április 10. 11:24
Moszkvai megfigyelők szerint oldja az orosz űrmissziók szigorú formáit Charles Simonyi, aki fejjel lefelé lebegve kommunikált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és némi bort is becsempészett oda, még ha csak mártás formájában is.

Az űrturista túlvan az első rádióbeszélgetésén, amelyet közép-európai idő szerint hétfő este 11 óra felé orosz és amerikai űrhivatali vezetőkkel, majd hozzátartozóikkal és barátaikkal tartottak az ISS-re éppen csak megérkezett kozmonauták.

Eközben az amerikai-magyar űrturista lassan hátradőlt, majd fejjel lefelé fordulva társalgott a fejére tett fülhallgató segítségével, az egész világ számára demonstrálva a súlytalanság állapotát, és általános vidámságot keltve a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központban.

Charles Simonyit először barátnője, Martha Stewart amerikai tévésztár köszöntötte, majd öccse, a Magyarországon élő Tamás üdvözölte abból az alkalomból, hogy 27 év után ismét magyar nyelvű kommunikáció jött létre a Föld és világűr között. Végül az első magyar kozmonauta, Farkas Bertalan gratulált utódának.

A szabályokat lazítva, Charles Simonyi alumínium konténerben, barátnője által összeállított ínyencségeket is vitt az ISS-re, amelyek között madeira boros mártással ízesített fogolypecsenye is van, de az űrturista kapribogyós kacsamellet és kandírozott gyümölcsökkel ízesített rizspudingot is vitt magával.

Charles Simonyi respektálja az űrbeli szesztilalmat, a madeirát kizárólag mártásként fogyasztják majd az egzotikus vacsorán, amelyet április 12-én költenek el hatosban, az oroszországi Űrhajózás Napja alkalmából.