A brit tanárok harmada narkotikumokhoz nyúl a stressz miatt

Infostart
2007. április 10. 11:11
Nagy-Britanniában minden harmadik tanár fordul az alkoholhoz, a kábítószerekhez, vagy dohányzik az őt ért stressz miatt. Sokuk ráadásul nem táplálkozik megfelelően.

A tanárok egyik országos szervezetének kutatása szerint a függőségek mellett az sem ritka, hogy egy pedagógus öngyilkosságot követ el.

A szervezet nemrég megtartott konferenciáján különösen nagy figyelmet kapott egy általános iskolai tanárnő, aki tavaly márciusban tűnt el, aznap, amikor munkáját a brit közoktatásügyi központi minőségellenőrző intézet egyik felügyelője akarta ellenőrizni. A nő holttestét idén januárban találták meg, a házához közel, mellette egy üres gyógyszeres doboz, valamint egy konyhakés volt.

A szervezetnek egy olyan asszony is írt, akinek a férje iskolaigazgatóként dolgozott egészen addig, míg idegösszeomlást nem kapott. A férfit leszázalékolták, és a felesége attól fél, hogy egészsége sosem áll helyre.

A társaság ezért 140 pedagógus bevonásával elvégzett egy vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy minden harmadik tanár iszik, esetleg drogozik, dohányzik és rendellenesen eszik a munkahelyi stressz miatt. Tizenötből egynek orvosi segítségre volt szüksége a problémái kezelésére.

A pedagógusszervezet ezért a kormányhoz fordult, és azt kérte, hogy javítson a tanárok helyzetén.