Polgárháború lehetőségéről írnak Viktor Janukovicsék

InfoRádió / MTI
2007. április 9. 18:41
Ukrajnában polgárháború veszélyére figyelmeztetett, és nemzetközi közvetítők, illetve megfigyelők Kijevbe hívását szorgalmazta rendkívüli ülésén az ukrán parlementi többség. A Viktor Janukovics miniszterelnök vezette kormánykoalíció tagjai felhívást fogalmaztak meg.

A dokumentumban alkotmányellenesnek nevezték Viktor Juscsenko elnök egy héttel ezelőtti, a parlament feloszlatásáról hozott rendelkezését, és olyan intézkedések meghozatalát követelték, amelyek megfelelnek az általános demokratikus értékeknek és a nemzetközi jog alapelveinek.

A rendkívüli parlamenti ülésen részt vett képviselők közölték: csak akkor támogatják az előrehozott parlamenti választás megtartását, ha azzal együtt államfőválasztást is tartanak Ukrajnában.

Viktor Janukovics miniszterelnök támogatói a hét végén az ellen tiltakoztak, hogy az ukrán elnök a múlt hét elején feloszlatta a parlamentet és kiírta az előrehozott választásokat.

Juscsenko azóta többször megerősítette: kitart álláspontja mellett, és nem vonja vissza a parlament feloszlatására vonatkozó rendeletét.