Titkos akció Afrikában: rommá lőttek egy várost a franciák

Infostart
2007. március 30. 13:37
Szellemváros lett a közép-afrikai Biraóból, miután francia csapatok csapást mértek a városra. Az ENSZ egyik munkatársa szerint a városban mindössze hatszázan maradtak, de ők is elveszítették mindenüket.

Kétezren a szudáni Darfúrba menekültek a Közép-afrikai Köztársaságból, miután francia ejtőernyős csapatok csapást mértek az ország egyik városára, Biraóra, és szinte teljesen elpusztították azt.

A titokban tartott, háromnapos francia hadműveletet a The Independent tárta fel, azt követően, hogy az ENSZ egyik missziója a városba utazott.

"Egy szellemvárost találtunk. Olyan volt, mint Groznij, vagy Mogadisu. Az épületek hetven százalékt felgyújtották, és mindössze hatszázan maradtak a településen. Semmijük nem maradt"- mondta Tony Lanzer, az ENSZ humanitariánus ügyekkel foglalkozó koordinátora.

"Sürgősen légi felderítést kell végeznünk, hogy kiderítsük, hova menekült a lakosság többi része. Kétezer embert Darfurban találtunk meg" - tette hozzá.

A biraói hadművelet március 4-én kezdődött, és azt a célt szolgálta, hogy megelőzzék a darfúri krízis átterjedését a Közép-afrikai Köztársaságra.

A szudáni tartományban a kormány által támogatott arab milíciák és a fekete lakosság mintegy négy éve tartó fegyveres konfliktusában több mint 200 ezren haltak meg, és kétmilliónál is több embert üldöztek el az otthonából.