A kontinens miniszterei próbálják megoldani a válságot

Infostart
2007. március 30. 15:18
Az Európai Unió külügyminiszterei Brémában egynapos értekezleten vitatják meg az Irán és Nagy-Britannia között kirobbant feszültség enyhítésének lehetőségeit, a közel-keleti kibontakozás előremozdítását, valamint a koszovói helyzetet. A tanácskozást a német külügyminiszter vezeti, mert jelenleg a berlini kormány tölti be az EU soros elnökségét.

A brémai külügyminiszteri konferencián a többi mellett kidolgozzák azt az üzenetet, amelyet a német kancellár visz magával a Közel-Keletre a szombaton kezdődő körútja során. Angela Merkel a Vörös-tenger partján fekvő Akabában találkozik a jordán uralkodóval, majd Izraelben folytatja útján, ahonnan Libanon érintésével tér vissza Berlinbe.

A kancellár jelezte, hogy az Európai Unió soros elnökeként megpróbálja lendületbe hozni a közel-keleti kibontakozást. Ennek alapfeltételeként említette, hogy az új palesztin kormány elismeri Izrael létjogosultságát.

A brémai megbeszélésen kitérnek a koszovói helyzetre is, különös tekintettel arra, hogy a Biztonsági Tanács várhatóan a jövő héten kezdi meg vitáját Marti Ahtisztári rendkívüli ENSZ megbízott javaslatáról, amelyben a finn diplomata Koszovó nemzetközi felügyelet melletti függetlenségét ajánlja.

Az orosz külügyminiszter már csütörtökön úgy vélte, hogy Ahtiszári terve eleve kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja Belgrád érdekeit.

Az uniós országok külügyminiszterei Brémában kitérnek az iráni atomdúsítás ügyére, valamint a brit katonák foglyul ejtése miatt London és Teherán között kirobbant feszültségre is. Göncz Kinga Brémában portugál kollégájával kétoldalú megbeszélést is folytat Magyarország shengeni csatlakozásáról.

Július elsejét követően Portugália tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A brémai értekezleten részt vesz Javier Solana az EU biztonságpolitikai főmegbízottja, valamint Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást