A maffia rombolt Pompeji-ben?

Infostart
2007. március 23. 12:14
Lezárták az egyik legnagyobb villát Pompeji-ben, amelynek udvarán hét darabra törve találtak egy oszlopot. Sokan attól tartanak, hogy a maffia akciójáról van szó.

A Vezúv kitörése után időszámításunk szerint 79-ben elpusztult Pompeii Olaszország leglátogatottabb látnivalója, évente 2,5 millió turista keresi fel.

A nevezetességek közül az egyik legfontosabb Obellio Firmo villája, ennek kertjében állt az az oszlop, amelyet ledöntve, hét darabban találták meg.

Senki nem tudja pontosan, mi történt, a csendőrök úgy vélik: a múlt heti erős szél lehet a bűnös.

A hatóság szerint a villa állványzata - amelynek egy részét szintén az oldalán fekve találták meg - dönthette le az oszlopot.

Pompeji romjainak főgondozója szerint azonban nem a szél és nem is vandálok voltak az elkövetők.

"Ez megfélemlítés, támadás az átláthatóság és a törvényesség ellen" - jelentette ki Pietro Giovanni Guzzo.

Sejtésével nincs egyedül, ami nem meglepő annak fényében, hogy Pompeji környékén nagyon erős a nápolyi maffia, a camorra, amelynek klánjai az utóbbi időben heves harcot vívnak.

Figyelmeztetés?

A sok turistát vonzó látványosságok természetesen a maffia számára is értékesek, a bűnözők védelmi pénzt szednek az éttermektől, szállodáktól és más vállalkozásoktól, de eddig nem tettek kárt a romokban, bár 2004-ben figyelmeztetésül elhelyeztek a helyszínen egy működésképtelen bombát.

A tét nagyságát jól mutatja, hogy 2004-ben Pompeji városának polgármester-választásán az egyik jelölt, Carlo Cirillo eltűnt. Holttestét egy út szélén találták meg, fej nélkül.