Robotragadozók ijesztgetnek Liverpoolban

Infostart
2007. március 21. 06:10
Robotsólymokkal ijesztik el a galambokat Liverpoolból. A várost, amely jövőre Európa kulturális fővárosa lesz, egyelőre ellepik az éhes madarak.

Tíz robotmadarat szereltetnek a városvezetők Liverpool központjának épületeire, amelyek reményeik szerint elijesztik majd a kövér galambokat a belvárosból.

Emellett a liverpooliakat is figyelmeztetik: ne etessék a madarakat, hiszen azok éppen a maradékoktól lesznek kövérek és betegek.

"Tudatnunk kell az emberekkel, hogy felelősek a madarak túlszaporodásáért, akik szándékosan, vagy csak néha-néha, de maradékokkal, kolbásszal, húspogácsával etetik a galambokat" - mondta az egyik városvezető, Berni Turner.

A robotmadarak, amelyeket vándorsólymokról mintáznak, azért lehetnek ijesztőek a galambok számára, mert a természetben ellenségek. A robotragadozók vijjogni is tudnak, és a szárnyukat is képesek kitárni.

A városvezetők azért is szentelnek különös figyelmet a kérdésnek, mert 2008-tól Liverpool lesz Európa kulturális fővárosa, és mert a madarak piszkának feltakarítása évente 160 ezer fontjába (csaknem 575 millió forint) kerül a városnak.