Drámai vallomás: "láttam, amint lefejezik"

Infostart
2007. március 20. 13:16
Halálfélelme volt a két hét után hétfőn kiszabadított olasz újságírónak. Daniele Mastrogiacomónak Afganisztánban végig kellett néznie egy kivégzést, és azt gondolta, ő lesz a következő. Mint mondta, az adott neki hitet, hogy az emberek nem mondtak le róla.

Két hét után hétfőn kiszabadult az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró. Daniele Mastrogiacomo egészséges, jelenleg az Emergency segélyszervezet laskargáhi kórházában piheni ki a traumát.

"Tudom, hogy nem mondtatok le rólam, ez adott nekem erőt és bátorságot" - mondta lapja internetes oldalán egy videóüzenetben.

A La Repubblica tudósítója, Daniele Mastrogiacomo március 5-én esett tálibok fogságába Hilmend tartományban két afgán kísérőjével, egy sofőrrel és egy tolmáccsal együtt. A sofőrt a tálibok kivégezték.

"Láttam, amint lefejezik, ijesztő volt. Aztán a ruhájukban törölték a kést. Remegtem, azt hittem, én leszek a következő" - nyilatkozta az újságíró.

Az olasz újságírót folyamatosan megkötözve tartották, és összesen tizenötször szálították el, hogy ne lehessen a nyomára bukkani.

Dadulla molla, a tálibok katonai parancsnoka egy műholdas telefonon egy brit hírügynökségnek azt mondta, öt tálibot, köztük a testvérét kapták az olasz újságíróért cserébe az afgán hatóságoktól, de ezt más források nem erősítették meg.