Rekordszinten a szlovák korona árfolyama

Infostart
2007. március 19. 15:02
Hétfőn újabb rekordot döntött a szlovák korona árfolyama. Délelőtt egy euró már kevesebb mint 33 koronába került. A szakemberek a szlovák pénznem további erősödésére számítanak.

A szlovák fizetőeszköz erősödésének előzménye, hogy pénteken a korona központi euróárfolyamának 8,5 százalékos felértékelését engedélyezték Szlovákia számára az ERM II árfolyam-mechanizmusban részt vevő európai uniós tagországok illetékesei.

A sáveltolás engedélyezését a szlovák hatóságok azért kérelmezték, mert az elmúlt egy évben a korona 10 százalékot erősödött az euróval szemben, és a múlt héten az árfolyam a korábbi központi árfolyamot már 11,8 százalékkal haladta meg.

A korona árfolyama a lejjebb csúsztatott új lebegtetési sáv közepéhez képest mindkét irányban 15 százalékkal mozdulhat el, vagyis legfeljebb 30 korona 13 fillérre erősödhet vagy maximum 40 korona 76 fillérre gyengülhet az euróhoz viszonyítva.

Az Európai Központi Bank megköveteli, hogy az euró bevezetése előtt minden új tagország legalább két évet töltsön az ERM II-nek nevezett árfolyamrendszerben. Szlovákia ebbe 2005 novemberében lépett be, miközben az eurót 2009-ben szeretné bevezetni.

Uniós remények szerint a mostani felértékelés segíti majd Pozsonyt a makrogazdasági stabilitás fenntartásában.

A sáveltolás elsősorban azt teszi majd lehetővé a pozsonyi jegybank számára, hogy az olcsóbbá váló import révén a valuta erősödését használja fel az infláció lassítására, ahelyett, hogy - az erősödés megakadályozása érdekében - koronát kelljen eladnia vagy a kamatlábakat kelljen csökkentenie.

A korona masszív erősödését is kiváltó, rekordütemű, 8,3 százalékos tavalyi gazdasági növekedést az euró bevezetéséhez szükségesnél némileg gyorsabb ütemű fogyasztóiár-emelkedés kísérte.

Az elemzők szerint azonban ma már az inflációs kritérium sem jelent komoly veszélyt a 2009-re tervezett pénzcserére.

Februárban a szlovák pénzromlás éves üteme a megelőző havi 2,2-ről 2 százalékra csökkent, és a jegybank az év végére 1,5 százalékos inflációval számol.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást