Mint a filmekben: csokival rabolt a sármos gyémánttolvaj

Infostart
2007. március 19. 10:20
Huszonegy millió euró (5,2 milliárd forint) értékű gyémántot zsákmányolt egy tolvaj, aki a rabláshoz mindössze báját és édességet használt fel.

Az ősz hajú, elegáns tolvaj argentin üzletembernek adta ki magát, sármosságával és kedvességével megnyerte egy antwerpeni bank személyzetét, akiknek csokoládét is vett ajándékba.

A 60 év körüli férfi megszerezte a bank kulcsait, és megtudta, hol tartják a gyémántokat. A kulcsokról másolatot készített, így könnyen kijátszotta a bank védelmi rendszerét, amelyet az egyik legbiztonságosabbnak tartanak.

A sármos tolvaj 120 ezer karátnyi, vagyis 24 kilogramm gyémántot rabolt a széfből. A zsákmányolt drágakövek összes értékét 21 millió euróra teszik.

"Nem alkalmazott erőszakot és fegyvert sem, mindössze a kedvességét használta fel, hogy megnyerje a bizalmat" - mondta Philip Claes, az antwerpeni gyémánt főtanács szóvivője. Hozzátette: ebben a szektorban bíznak az emberekben, akikkel üzletet kötnek, noha olykor erre rá is fizetnek.

A rendőrség szerint a furfangos tolvaj egy éven keresztül tervelte ki a rablást. A hatóságok kétmillió eurós nyomravezetői díjat tűztek ki.

A világ gyémántközpontjának számító Antwerpenben nem ritkák a rablások. 2003-ban egy olasz bűnszervezet száznál is több széfet fosztott ki, összesen százmillió eurónyi drágakövet zsákmányolt.