A cseh kormány nemet mondott

Infostart
2007. március 13. 18:02
A cseh kormány nem támogatja az amerikai radarállomásról szóló népszavazási törvényjavaslatot. A végső döntést a képviselőháznak kell kimondania.

Az amerikai radarállomásról szóló népszavazási javaslatot az ellenzéki kommunista párt dolgozta ki, s a kormány keddi elutasító álláspontja ellenére is lehetősége van arra, hogy a jogszabály-tervezetet a képviselőház elé terjessze. Csehországban a jobboldal ellenkezése miatt nincs általános népszavazási törvény, így minden egyes esetben külön törvényre van szükség a voksolás megtartásához.

Mirek Topolánek miniszterelnök és Vlasta Parkanová védelmi miniszter a kabinet keddi ülése után hangsúlyozták: az amerikai radarállomás nem olyan téma, amelyről népszavazást kellene tartani, s ugyanakkor úgy vélik, hogy egy ilyen döntésért a választott politikusoknak és nem a polgároknak kell viselniük és vállalniuk a felelősséget.

Az Egyesült Államok január közepén, röviddel az új kabinet kinevezése után fordult hivatalos kéréssel a cseh kormányhoz, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás létrehozásáról Csehországban. Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerint Prága a hónap végén ad hivatalost választ az amerikai kérésre.

A radarállomás kérdése megosztja a cseh közvéleményt és a politikusokat is. A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság kétharmada ellenzi az amerikai radarállomás létrehozását az ország területén területen.

A parlamenti pártok közül az ellenzéki kommunisták és a szociáldemokraták azt szeretnék, ha a kérdésről népszavazás döntene. A jobbközép kormánykoalíció három pártja közül a zöldek is népszavazást szeretnének, de úgy, hogy előbb egy általános népszavazási törvényt fogadjon el a cseh parlament. A legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt és a kereszténydemokraták támogatják az amerikai terveket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást