Szomszéd, nézzen be az atombunkerembe!

Infostart
2007. március 10. 13:30
Az izraeliek komolyan tartanak attól, hogy amennyiben Irán atomfegyver birtokába jut, akkor azt beveti a zsidó állammal szemben, emiatt egyre többen építtetnek maguknak atombiztos bunkert.

Magánházak ezreit szerelik fel a radioaktív sugárzásnak ellenálló eszközökkel, levegő- és vízszűrő berendezésekkel. A gyártók és építési vállalkozók szerint a kereslet az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt.

Az atombiztos bunkerek ára lehet 70 ezer, de akár félmillió font (26-185 millió forint) is.

Egy átlagos bunkernek 70 centiméter vastag betonfalai, a robbanásnak ellenálló nyílászárói vannak.

Felszerelésükhöz tartoznak a víz és a levegő sugárfertőtlenítésére szolgáló eszközök, amelyek hat hónapon át képesek biztosítani a megfelelő életfeltételeket.

Óriási káosz lesz

"Az ár semmi ahhoz képest, amilyen megnyugvást ez a hely ad a családomnak" - mondta egy izraeli nagyiparos, Slomó Jakov, aki 300 ezer fontnak megfelelő összeget költött tökéletesen felszerelt bunkerére, amelyet Tel Avivtól északra fekvő villája alá építtetett.

A férfi nem verte nagy dobra az óvóhely létezését.

"Ha bármikor bekövetkezne, amitől tartunk, hatalmas pánik törne ki" - mondta.

Szentül hiszik

Az atomtámadástól való félelem először 1991-ben, az öbölháború idején bukkant fel az izraeliek körében, az elmúlt hónapokban azonban valóságos nemzeti rögeszmévé vált.

Egy felmérés szerint a zsidó állam lakóinak kétharmada gondolja úgy, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, és azt be is veti ellenük.

A rettegés már a popkultúrában is megmutatkozik: Izrael egy olyan zenekart, a Teapackst nevezett az Eurovíziós Dalfesztiválra, amelynek dala, a Push the Button (Nyomd meg a gombot) valójában a nukleáris fegyverek elleni tiltakozás.


Már 2009-re várható

Az izraeli hírszerzés egyik magas rangú tisztjének legújabb jelentésében az áll: Irán már 2009-re bevethető atomfegyver birtokában lesz, így Izraelnek fel kell készülnie a legrosszabbra.

"Az iráni elnök időről időre elmondja: célja, hogy elpusztítsa Izraelt. Muszáj komolyan vennünk ezeket a fenyegetéseket, és megtennünk mindent annak érdekében, hogy elkerülhessük a támadást" - mondta Efraim Sneh védelmi miniszterhelyettes.

Az izraeli kormány egyébként a Jeruzsálem melletti hegyek alá épít atombiztos bunkert, amely támadás esetén parancsnoki központként is funkcionálna.

Emellett megkezdték egy óvóhely építését a jeruzsálemi központi pályaudvar alatt is, amelyben több száz civil rejtőzhet el, ha úgy adódik. A munkálatok a tervek szerint 2011-re fejeződnek be.