Az alkotmány ügyében nincs egyetértés

Infostart
2007. március 7. 13:59
A francia szocialisták elnökjelöltje alig búcsúzott el Berlinben a német kancellártól, Párizsban kétségbe vonták az Airbus szanálásáról múlt héten kötött francia-német megegyezést. A megbeszélés - a sajtóvisszhangok szerint - így is mindkét fél részéről némi csalódottsággal ért véget.

Néhány héttel a konzervatív tábor elnökjelöltjének bemutatkozó látogatása után Angela Merkel Berlinben fogadta a francia szocialisták nevében fellépő Ségolene Royalt is.

A kancellár ezzel is el akarta kerülni azt a látszatot, hogy a német kormány szívesebben látná az egyik, vagy a másik jelölt győzelmét.

Nincs egyetértés az alkotmányról

A tanácskozáson Royal és Merkel egyetértett a környezetbarát energiaforrások fokozottabb kihasználásával, ami szervesen kapcsolódik a föld fokozatos felmelegedésének lassítása érdekében kezdett német kampányhoz.

A francia tárgyalópartner nem osztotta viszont a kancellár azon törekvését, hogy hozzák lendületbe az uniós alkotmány elfogadását.

Az Airbus nem került szóba

Berlinben ismét napirendre került az Airbus repülőgépgyár szanálási terve, amelyben ugyan a múlt héten a céget irányító EADS vezetői megegyezésre jutottak, de a munkavállalók érdekképviseleti szervei azóta is sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoznak megvalósítása ellen.

A terv értelmében több mint négyezer embert bocsátanának el Franciaországban, ami kiváltképpen borzolja a kedélyeket a jelenlegi elnökválasztási kampányban, ezért Ségolene Royal egy választási felszólalásában moratóriumot sürgetett, de ezt nem hozta szóba a kancellárral folytatott berlini tárgyaláson.

Merkel együttműködést vár

Angela Merkel enélkül is leszögezte, hogy a francia-német gazdasági kapcsolatoknak egyenlőségen kell alapulniuk.

Utalt arra is, hogy olyan államfőt szeretne Franciaország élén látni, aki a kétoldalú kapcsolat további erősítésén fáradozik az Európai Unió további egyesülésén és politikai arculatának megteremtésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást