Új konzervatív párt alakulhat az Európai Parlamentben

Infostart
2007. március 6. 13:46
Új pártot és frakciót alapítana az Európai Parlamentben a brit konzervatívok vezetője és a jobboldali cseh miniszterelnök. David Cameron és Mirek Topolanek régóta jó viszonyban vannak egymással, terveiket kedden az egyik brit napilapban közösen írt levélben ismertették.

"Nem csak egy új, európai parlamenti politikai csoportosulás létrehozása iránt vagyunk elkötelezettek, hanem az Európai Uniót is szeretnénk felkészíteni a 21. századra" - írja David Cameron és Mirek Topolanek közös levelében.

A brit tory párt vezetője és a cseh miniszterelnök régóta szimpátiával figyeli a másik munkáját. A két euroszekptikus jobboldali politikus most először fejtette ki közösen nézeteit.

Nem új gondolat

A közös EP-párt alapításának gondolata már korábban felmerült, ám ezt Mirek Topolanek kérésére 2009-ra halasztották, mivel a cseh politikus attól félt, hogy a lépés megnehezítené kormányalakítását.

David Cameron ugyanakkor 2005-ös pártelnöki kampányát nagy részben az Európához való viszonyára építette. A politikus azzal szerzett támogatókat, hogy megígérte: saját frakciót alakít az Európai Parlamentben, melybe az uniót támogató, jelenleg legnagyobb európai tömörülésből, az Európai Néppárt képviselőcsoportjából átülhetnének a tory képviselők.

41 képviselőjük lehet?

Mások ugyanakkor attól tartanak, hogy csökkenhet az európai konzervatívok befolyása, ha az új frakcióhoz nem csatlakozik elegendő ember, hiszen a felszólalási lehetőségek, a háttéremberek felvétele is mind a frakció méretétől függenek.

A számítások szerint ha a cseh és a brit konzervatív képviselők mindannyian csatlakoznak az új képviselőcsoporthoz, akkor összesen 41-en válhatnak ki a 277 tagú néppárti frakcióból.A levél szerint az Európai Reformmozgalom nevű szervezet hivatalosan kedden bont zászlót Brüsszelben és három alapelven nyugszik majd.

Ezek közül az egyik a szabadpiac iránti elkötelezettséget hirdeti. "A világ legnagyobb kereskedelmi tömbjeként az Európai Uniónak felelőssége biztosítani, hogy a gazdasági fejlődés előnyeiből mindenki egyformán részesüljön" - írják a politikusok.

Az európai nemzetállamok közössége

A másik alapelv szerint az Európai Uniónak "az európai nemzetállamok közösségének" kellene lennie. David Cameron és Mirek Topolánek ugyanakkor az új alkotmány ellen emeli fel a szavát, kiemelvén, hogy "erős tendenciát látnak abban, hogy 500 millió ember sorsát zárt ajtók mögött vitatják meg. Pontosan ezért érzi sok ember jogfosztottnak magát az európai folyamatban" - írják, hozzátéve: az Európai Unió mindig azzal próbál meg válaszolni a kihívásokra, hogy nagyobb hatalmat szeretne.

A harmadik alapelv az erős transzatlanti kapcsolatok mellett teszi le a voksot, hangsúlyozva, hogy "Európa és az Egyesült Államok között történelmileg mély és széles barátság van. Nem lehet kérdéses, hogy ma is ez a helyzet".

Újabb bővítés: Ukrajna és Törökország

A brit konzervatív párt elnöke és a cseh jobboldal vezetője ugyanakkor leszögezi: elkötelezettek az Európai Unió további bővítése mellett, amelyet nem gátolhatnak az intézményi reformokról folytatott viták. David Cameron és Mirek Topolánek a bővítés kapcsán Ukrajna és Törökország nevét említette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást