Ételmérgezés fenyegeti a parlamenti képviselőket

Infostart
2007. március 6. 09:50
Elképesztő hiányosságokat tárt fel a brit parlamentet kiszolgáló éttermek és büfék működésében egy vizsgálat, amelynek eredményét most hozták nyilvánosságra. A képviselők egészségét folyamatosan veszélyezteti a higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása.

Az ellenőrök egyebek mellett négynapos szendvicseket és egérnyomokat találtak 13 olyan étteremben, amelyek naponta 8 ezer adag ételt készítenek a parlamenti képviselők, miniszterek, újságírók, hivatalnokok, biztonsági emberek és az alsóházban megforduló látogatók számára.

A további hiányosságok közé tartozott az is, hogy az ételeket nem elég magas hőmérsékleten készítették el, és piszkos tenyérnyomokat találtak az ajtókon.

Nem szabályos az sem, hogy a hűtőben együtt tárolták a kolbászt és a vajat, vagy hogy 11 fokon tárolták a majonézt, holott legfeljebb 8 fok lenne a megengedett.

A vizsgálatot 2005 decemberében végezték, de az eredményeket csak azután tették közzé, hogy a sajtó kikényszerítette, az információszabadságról rendelkező törvényre hivatkozva.

Független szakemberek nagyon veszélyesnek minősítették a vizsgálat által feltárt helyzetet.

"Nem ennék ott" - jelentette ki sommásan James Davidson élelmiszer-technológus.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző alapanyagok együttes tárolása következtében olyan élelmiszerek is szennyeződhetnek szalmonellával, amelyeket később nem hőkezelnek.

De az utóbbi sem ér semmit, ha nem elég magas hőmérsékleten végzik: "A kacsát és a pulykát legalább 74 fokon kell sütni ahhoz, hogy elpusztuljanak a baktériumok. Az 50 fok nem ér semmit, ez annyi, mintha nyersen szolgálnád fel, veszélyeztetve ezzel a vendégeket" - hangsúlyozta James Davidson.

"A jelek szerint nagyon keveset tudnak azt élelmiszer-biztonságról, különösen a húsok elkészítéséről. Ez nagyon aggasztó, és különösen az idősebb embereket veszélyezteti" - tette hozzá a élelmiszer-technológus.