Bőröndökben vitték Ciprusra a milliárdokat

Infostart
2007. március 6. 10:26
A Milosevic-rezsim 10 milliárd dollárt vitt Ciprusra bőröndökben, de a jelenlegi szerb demokratikus hatalom sem közömbös a ciprusi lehetőségek iránt. Az amerikai kormány egy jelentéséből kiderül, hogy Szerbia továbbra is a korrupció és a szürkegazdaság országa. Egy belgrádi tévéműsor után a szerb nemzeti bank is reagált az esetre.

Egy amerikai kormányjelentés nemcsak a sötét, milosevic-i korszak eseményeit idézte fel, hanem megerősítette: Slobodan Milosevic, a halála előtt háborús bűnökkel vádolt szerb elnök, és rezsimének utasítására a szó szoros értelmében bőröndökben vitték a pénzt Ciprusra a 90-es években, a nemzetközi zárlat idején.

Az amerikai jelentés mintegy 10 milliárd dollárt említ. A polgárok bankbetéteiből és a csempészáruk értékesítéséből származó pénzeket a rendőrséggel és a vámhatósággal együttműködve vittek a ciprusi bankokba.

Az amerikai jelentés azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi demokratikus rezsim sem közömbösa ciprusi lehetőségek iránt, hiszen megbízható adatok szerint csak 2005-ben 1 milliárd dollárt utaltak át Szerbiából a szigetországba.

Ezzel kapcsolatban az egyik belgrádi magántelevízió bizonyítékokat és szemtanúkat sorakoztatott fel, hogy megerősítse az amerikaiak állítását. Milosevicék 10 milliárd dollárt vittek ki az országból, de a korrupció és a szürkegazdaság, az adócsalás és eltitkolás még most is dívik Szerbiában, amely elbizonytalanítja a külföldi befektetőket.

A történetre már a szerb nemzeti bank is reagált, és közleményben tudatta, hogy nem volt devizaszámlájuk Cipruson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást