Nézze meg, min zokogott az amerikai elnök!

Infostart
2007. március 5. 16:20
Egy éve nem lankad a figyelem az Egyesült Államokban egy autista fiú iránt, aki egy középiskolai kosármeccsen négy perc alatt hat hárompontost dobott be. Hollywoodi ügynökségek próbálják megszerezni a sztorit, George Bush amerikai elnök pedig azt állította: zokogva nézte végig a mérkőzésről készült felvételt.

Egy év telt el a meccs óta, Amerika azonban még mindig az esemény lázában ég, Jason McElwain pedig nemzeti hőssé vált.


Azt gondolnánk, az Egyesült Államok professzionális sportéletétől senki sincs távolabb, mint a 18 éves rochesteri fiú, akinél hároméves korában diagnosztizálták az orvosok az autizmust. A betegségre jellemző jegyek végigkísérték az életét. Néha belerezzen, ha elhalad mellette egy hangosabb jármű, ha izgatott, akkor pedig a karját lengeti.

Speciális iskolák sorát látogatta végig, ahol a tanárok megtanították beszélni, valamint arra, hogyan viselkedjen a társas élet során. A Greece Athena középiskolába egy program során került, amelynek az volt a célja, hogy a korlátozott képesség fiatalok az egészségesek közé kerüljenek. Jason mindig is szerette a kosárlabdát, öccsével gyakran játszott otthon. Amikor bekerült a gimnáziumba, azonnal jelentkezett a csapatba, azonban túl kicsi volt, és látszólag túlságosan sérült ahhoz, hogy játszhasson a meccseken.

Kitartása és lelkesedése azonban célt ért. A szezon utolsó meccsén a csapat edzője játszani engedte. Miután itt sorra dobta a hárompontosokat, a közönség szinte őrjöngött, majd miután lefújták a meccset, mindenki berohant a pályára, hogy az újdonsült sztárt ünnepelje.

Találkozás az elnökkel

Az eseményről készült amatőr felvétel felkerült az internetre, azóta pedig százezrek nézték meg a teljesítményét világszerte. Azóta a profi sportolók és orvosok is keresik a magyarázatot arra, hogyan lehet négy perc alatt hat hárompontosat dobni.

Az elmúlt egy évben a fiú még az Egyesült Államok elnökével is találkozott, meghívták számos tévéműsorba, és Hillary Clintonnal is beszélt. Felvillanyozó mutatványa egy televíziós csatorna szavazásán a tavalyi év sporteseménye díjat is elnyerte.

Bár az Egyesült Államok hírességévé vált, szülei tudják, hogy a fiuk körül kialakult felhajtás egy nap véget ér, ők pedig magukra maradnak fiukkal, aki képtelen lesz az önálló életre.