Irán lopakodó kémrepülőgépet fejlesztett ki

InfoRádió / MTI
2007. február 10. 15:10
Irán bejelentette, hogy kifejlesztett és hadrendbe állított egy lopakodó, pilóta nélküli kémrepülőgépet, amelynek működési hatósugara legalább 700 kilométer.

A kémrepülő információ gyűjtésére és fényképkészítésre egyaránt alkalmas - idézte Jahja Rahím Szafavi tábornokot, a Forradalmi Gárda elit hadtest parancsnokát az arab nyelvű al-Alam iráni televízió.

A robotrepülőgépet anyaga és formája felderíthetetlenné teszi a radarok számára - fűzte hozzá a tábornok. Elmondta, hogy a gép túljutott a kísérleti szakaszon, megkezdődött sorozatgyártása és már alkalmazzák is felderítő műveletekben.

A tábornok bejelentése a szerdán és csütörtökön tartott hadgyakorlat után hangzott el, amelyen teheráni közlés szerint sikeresen kipróbáltak egy 350 kilométeres hatótávolságú föld-víz rakétát és egy új légvédelmi rendszert, amelyet Irán Oroszországtól vásárolt.

Az iráni vezetők a napokban többször elismételték: az iszlám köztársaság felkészült bármely esetleges támadás visszaverésére, amely vitatott atomprogramja miatt érheti.

Irán rendszeresen tesz olyan bejelentést, hogy csúcstechnológiát jelentő, új hadfelszerelést fejlesztett ki, számos külföldi szakértő azonban kétségbe vonja néhány szenzációs közlemény valóságtartalmát.